"Inilah kisah sedihku"





Luahan Hati : MAK ! anak MAK nih dah dewasa . dah pandai berdikari sendiri -___- . akak taknak SUSAHKAN mak lagi :(
hurmmm . . 
dengar tajuk macam cedeyy jepp an 
so memang tengah sedih laa beb, 
tade la menggeletik macam cite kat bawahhh nih ! ( aaawwww ! )
sumeoranggg ade masalah , 
begitu juga aku . 
anda pula bila lagihhh ? heh !
tahun 2010 dan 2011 mengajar saya erti KESUSAHAN ;(
apabila ayah aku yang dulunya sihat tibetibe STROKE separuh badan pada mac tahun lepasss . 
1 family terkejut . 0_o
sebab ayah aku tak penah ade sakit yang teruk .
2 bulan die terlantar di hospital . 
tak boleh bercakap , tak kenal sapesape 
mase tuh TUHAN jepp tahu -___-
ABAH yang dulu suka berlawak ,
sekarang dah tak lagi .
aku pon die tak kenal dah . 
doktor cakap , urat saraf kat otak ABAH dah rosak 
sebab tuh ABAH dah susah nak ingat . 


ape perasaan korang kalau AYAH korang tak kenal korang ?
hurmmm . . hanya air mata yang tak berhenti mengalir mase tengok ABAH kat hospital 
seksa tengok ABAH pakai tiub , 
tak boleh bergerak , 
lagilagi bile ada air mata ABAH yang bergenang kat kelopak mata
doktor pulak cakap harapan 50 : 50
" abah , akak tahu abah sakit dan seksa , abah nak cakap tapi tak boleh nak bagitau . akak sayangkan ABAH, akak tahu ABAH kuat ."
sampai la abah sedar dan dah mula bagi reaksi . 
SYUKUR alhamdulillah sebab ABAH dah kenal orang ciketciket
2 bulan lepas tuh , ABAH dah boleh keluar . 
mak and adik beradik yang jaga ABAH gilirgilir 
ABAH dah tak boleh kerja lagi dah
mak pulak memang tak keje ( suri sumah sepenuh masa )
family hanya harapkan bantuan daripada FELDA
duit tuh la nak bayar bil air, elektrik , telefon , kerete ,
sume MAK yang TANGGUNG
MAK yang ganti ABAH jadi ketua keluarga .


lagi bertambah beban bile aku dapat sambung study kat penang
yuran n kelengkapan nak masuk belajar 
sume perlukan duit . 
mase tuh aku rase dah malas nak sambung , dengan kesihatan ayah aku lagi
tapi sebabkan dorongan MAK yang nak aku belaja dan berjaya 
aku terima jugak . 


bermulalah keperitan yang aku alami . .
dulu mase aku belajar kat melaka , 
SERIOUSLY , ape yang aku nak sume dapat
mase tuh ayah keje lagi . family aku boleh diketegorikan "berada" gak lah 
sebab ayah aku kontraktor . 
so , tiap2 bulan bile aku takde duit , jus CALL 
" mak ! nak duit . duit takde "
esok , terus dapat RM300 dalam akaun . 
tapi aku bukan belaja sangat . ENJOY je lebihhh
shopping , berjalan ke sana ke sinun , meggedik mengedet ngan bf
tuh je yang aku TAHU !


tapi SEKARANG !
aku dah tak boleh nak macam dulu .
kadangkandang malu sampai pinjam duit budakbudak rumah 
nak topup HP ? memang sebulan sekali . 
nak keluar lepaklepak . shopping , 
jangan MIMPI lahh !
aku ni dah la BOROS
tapi sebabkan takde duit . 
tahan sume niat nak beli .


sampai la aku carik keje part-time cashier kat jusco
alhamdulillah , dapat !
MAK and ABAH taktau , 
aku saje rahsiakan sebab taknak diorang risau .
balik tengahtengah malam . ( lagilagi aku perempuan )
mase bile aku nak study , 

mase bile aku nak keje . 
ALLAH je tahu seksa nya aku nak carik duit . 
pagi pergi kelas ,
malam pergi kerja .
SUMPAH penat !
aku takde mase nak belajar 
nak buat assignment 
nasib baik la budakbudak rumah aku jenis paham 
diorang banyak tolong aku , 
dengan FINAL PROJEK lagi
" tengs ehhh koranggg , aku tahu aku tak banyak tolong , tapi korangg tak penah nak berkira . korang memang housemate , classmate , roomate TERHEBAD ! "
so macam ni la rutin aku harihari , 
siang pergi kelas , 
malam buat kerja part-time
tapi sekarang MAK and ABAH dah tahu , 
nasib baik diorang paham -___-
sejak aku masok belajar, 
aku tak pernah balik rumah .
nasib baik cuti raye cina aku dapat cuti . 
aku cakap kat mak , aku tak dapat balik .
tapi aku buat SUPRISE balik senyapsenyap
mak terkejut and peluk aku 
aku tahu mak rindu , 
sebab aku nampak air mata mak bergenang -___-


mase aku dapat gaji pertama aku 
aku tunjukkan slip gaji kat MAK and ABAH 
jelas terpancar kat wajah mereka perasaan gembira
"yeppp mak ! anak mak nih dah boleh berdikari sendiri , akak pon tak sangke  , akak dah boleh carik duit sendiri , mak tak payah nak tolong akak bulanbulan dah (: akak taknak susahkan mak lagi "
aku membebel panjang berjela sampai 3 hari 3 malam nihhh
bukannya ape , nak bagi pengajaran n nasihat siket 
" hidup kita ni macam roda , tak selamanya kita ade di atas dan tak selamanya kita di bawah . jangan ingat sekarang kita senang , tapi sampai bilebile kite senang . orang yang susah boleh menjadi senang dan orang yang senang boleh menjadi susah . jangan ingat orang yang selalu ketawa dan ceria tuh tak pernah ade masalah , tapi dalam hati ALLAH je yang tahu "
so renungrenungkan dan selamat beramal (:













Post a Comment

Hello Readers !
Comment elokelok oke .
loveyouu !

6 1 komen kawankawan:

Anonymous said... [Replay (:]

sodih n myayat hti...
mcm de jln cter k.limah...

Anonymous said... [Replay (:]

zila !

blog blog kuga...

projek jgn lupo... huhuhuuhu...

ayat ko bkn main lagi ye... :p

wekkk ! hahahaha...

tahniah la ye dh ad blog ...

Nur Naimah Nashreen said... [Replay (:]

sedey . tersentuh . nice one :)

missunguviolet said... [Replay (:]

tenkiuuu sume :DD

erleena said... [Replay (:]

sedih,nk nangis jeh hehe..sbb rndu parents jugak huhu

fara_farez89 said... [Replay (:]

yuppp ini lah kehidupan yah awk...ape2 pown be strong kuat kn semnagt n saye salu doakn awak dilindungi Allah n semoga abah awk cpt sembuhh....aminn... smile alwys yah ling

Post a Comment

Hello Readers !
Comment elokelok oke .
loveyouu !