Tutorial : siapa nak templates macam saya ?

Assalamualaikum and Good Morning !
ehhh Afternoon dah la :P
so hari ni nak ajar korang buat templates comel macam blog saya
*ehem ! comel ke :P

tapi sebelum korang nak buat , 
korang kene baca terma and syarat kat SINI
sebab nanti tak pasal-pasal aku naik turun mahkamah
kene saman bagai .

dah bace ? setuju ? maka kalau ante setuju
ante akan kene jual ! heh
stop melalut . ok dah setuju kan
jom MULA !

1. Design > Edit HTML > Old Templates > Select Layout Template
2. Ikut macam contoh kat bawah ni

3. Tekan Minima and Save Template 
4. Ikut macam contoh kat bawah ni yer



5. Bila dah keluar ayat "your changes have been saved", click "Edit HTML"
6. Tekan Ctrl + F and cari code ni #outer-wrapper {
7. Korang akan nampak code kat bawah dia macam kat bawah ni kan


#outer-wrapper {
  width: 660px;
  margin:0 auto;
  padding:10px;
  text-align:$startSide;
  font: $bodyfont;
  }

#main-wrapper {
  width: 410px;
  float: $startSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
  }

#sidebar-wrapper {
  width: 220px;
  float: $endSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
8. Gantikan code dibawah ni dengan code tadi yer


.clear {
clear: both;
}
#content-wrapper {
width: 750px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background: #ffffff;
margin-top: 0em;

Padding:25px; /* Jarak text post dengan garis pinggir */
}

#main-wrapper {
  width: 450px;
  float: $startSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
  }

#sidebar-wrapper {
  width: 250px;
  float: $endSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
Petunjuk :
pink : kalau nak letak background, tukar ayat background: #ffffff; kepada background: url(URL IMAGE)fixed;


9. Preview and Save ! Good Luck (:
Kalau tak paham tanya, Kalau berjaya komen eh
credit to : nurul fatihah   

Post a Comment

Hello Readers !
Comment elokelok oke .
loveyouu !

2 1 komen kawankawan:

fiqaliqa said... [Replay (:]

dah try.tp nak bg cun caner ? susah la nak edit

missunguviolet said... [Replay (:]

@fiqaliqa kalau nak cun kene masukkan background lawa-lawa la :P

Post a Comment

Hello Readers !
Comment elokelok oke .
loveyouu !